top of page
Search

Večita žudnja za izgubljenom polovinom


Izložba slika 15. jul 2018. - Paris Art Cafe


Osnovna ideja projekta „Blizanačke duše” je da se osvrne na ono za čim svaki čovek traga tokom svog života – srodnu dušu ili drugu polovinu. Inspirisan večitom žudnjom za celinom, za onim što nam je srodno, ciklus „Blizanačke duše” kroz prizmu jednog od najčuvenijih mitova o Zevsu koji je raspolutio androgene duše na jednake polovine prikazuje simbiozu dva bića i njihov povratak prvobitnoj prirodi.



Ljubav je vazdan bila i ostala velika inspiracija umetnicima, filozofima, pesnicima i piscima. Grci su objašnjavali ljubav (eros) kroz impuls za telesnim spajanjem dva bića, hrišćanstvo propoveda o nesebičnoj ljubavi prema drugima (agape), dok su čuveni filozofi, poput Aristotela govorili o ljubavi koja prevazilazi altruističke okvire upoređujući je sa jednom dušom koja nastanjuje dva tela.



Nakon mnogih nastojanja da pronađe svoju davno izgubljenu polovinu, duša ostavlja iza sebe sve Tantalove i Sizifove muke zbog čulnih obmana i prazninu zbog nikad do kraja ispunjenih želja. Probija se kroz ovozemaljska iskustva sa stalnim osećajem da nešto nedostaje sve dok konačno ne dođe do nivoa apsolutnog bića, odnosno spajanja sa svojom polovinom.


Atmosfera sa izložbe








Recent Posts

See All
bottom of page