top of page
Search

Umetnost inspirisana snovima

Kultura se u velikoj meri odavno redukuje u našim medijima ako uzmemo u obzir sve manji broj kulturno-obrazovnih emisija. Upravo zbog toga treba pozdraviti napore pojedinaca da šire svest o kulturi i umetnosti, te ovom prilikom pozdravljam i pohvaljujem Radio In koji je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja podržao mlade umetnike Srbije.

 


Bilo mi je zadovoljstvo da za Radio In govorim o svom radu na polju slikarstva i sa slušaocima podelim razmišljanja i dosadašnja iskustva.


"Milica Da Costa, umetnica koju inspirišu snovi

Slobodna, hrabra, ekspresivna i transcedentalna – tako sebe u četiri reči opisuje glavna zvezda ove priče o mladim umetnicima Srbije. Predstavljamo vam – Milicu Kostić. Na Internetu je možete naći i kao Milica Da Costa, što je pseudonim koji koristi u čast njenog dede čije prezime nosi. Njena oblast je figurativno i apstraktno slikarstvo. Kako nam je rekla, njene slike su heterogene, motivi su raznoliki...a oduvek je znala da će umetnost biti njen izbor:


''Od malih nogu sam imala tu neku neopisivu želju i unutrašnju motivaciju da stvaram, da ljudima pokazujem ono što sam stvorila, da podelim sa ljudima svoju viziju, svoj unutrašnji svet. To se ispoljilo još dok sam bila dete. I u toku osnovne škole, moj prvi profesor likovne kulture je prepoznao to nešto u meni, taj neki dar...radio je sa mnom i mogu donekle i njemu biti zahvalna što se danas ovim bavim, jer je on bio baš veliki podstrek.''

Ova rođena Vranjanka pripada slikarkama koje inspiraciju za svoja dela ne crpe iz onoga što nas okružuje. Bar ne dok smo budni:


''Ja nekako više verujem da su ljudska podsvest, snovi, čitav taj metafizički svet neograničeni izvor inspiracije. A što se tiče motiva, recimo kod figuracije, pošto se bavim i realističnim portretima, tu obožavam portret i ljudsko oko, zato što mi je ono samo po sebi univerzum u malom. Dok kod apstrakcija, koje generalno karakteriše odsustvo motiva, ulazim u sliku bez nekog određenog cilja i onda jednostavno pustim da me slika vodi''.


Kada je imala svoju prvu samostalnu izložbu 2018. godine - ''Blizanačke duše'' - bila je jako nervozna. Ali, to joj je dalo dodatni podstrek, naročito posle brojnih pozitivnih kritika koje je dobila od svojih kolega. Nakon toga je usledila još jedna samostalna i nekoliko grupnih izložbi, ali ono po čemu se Milica Da Costa takođe izdvaja je i učešće u humanitarnim projektima. Lično je najponosnija na učestvovanje u projektu ''Humanitarni dijalog'', gde je oslikavala prostorije Doma za decu i omladinu ''Duško Radović'' u Nišu, kada su zidovi postali bogatiji za motive iz Alise u zemlji čuda. Milica se naročito seća kako se to dopalo deci:


''Deca koja su videla murale su imala baš jaku reakciju! Jedna devojčica je na kraju rekla – ''Jao, ja želim da uđem u taj zid i da nikad iz njega ne izađem''. Meni je to bilo tako dirljivo da sam se na licu mesta, pred novinarima, rasplakala. Takve neke stvari me samo dodatno teraju da idem napred i da takve stvari radim za ljude''.

Iako je svesna da je izazovno biti mladi umetnik u Srbiji, to joj samo daje dodatni podstrek da napreduje i bude još bolja, jer u svemu pronalazi šansu za ostvarivanje novih kontakata i saradnji. A s obzirom na to da je večiti optimista, smatra da ipak dolaze bolja vremena za nju i njene kolege:


''Što se položaja mladih umetnika u Srbiji tiče, nažalost mislim da je bolji u nekim razvijenijim zemljama. Ja bih volela da tako bude i ovde. Ali primećujem da se poslednjih godina dosta radi na tome, da se mladima daju prilike, da se oni uključuju u razne projekte, poput Nišvila i onih murala, poput kolonija, izložbi itd. Stvarno sam optimistična i nadam se da će biti još mnogo više takvih mogućnosti''.


Milica Kostić, ili Milica Da Costa , jedna je od mladih umetnica koju vrlo lako možete pronaći i na društvenim mrežama i na vrlo lepo dizajniranom veb sajtu www.milicadacosta.com. Pa vam preporučujemo da to uradite već sada. A mi vam spremamo još novih priča o mladim umetnicima Srbije!


*** Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva ***"


Link do originalne objave: https://www.facebook.com/radioIN.nis/photos/a.909133962535112/4478027352312404/

Recent Posts

See All
bottom of page