Search

„Igraši se igraju"

Updated: Feb 26

Čučuk Stana bila je srpska heroina koja je uveliko odskakala od žena iz vremena u kome je živela. Nova knjiga Čučuk Stana i druge priče, autora Rajka Dragićevića, između ostalog, je omaž jednoj od najhrabrijih žena u istoriji, ali istovremeno i simbolično predstavljanje snage koju pojedine današnje žene nose u sebi. Radi se o zanimljivom delu pisanom na dosta neobičan način - priča o čoveku i vremenu. Knjiga se sastoji iz devet priča - interesantna putovanja kroz jedan ljudski vek.

Foto: Bojan Bončić


„Čak i kada nekome deluje sasvim površno, možda i trivijalno, igra je svrha svih pojava, od oscilacija najsitnijih čestica ili talasa u kvantnoj fizici, preko igre nebeskih tela, igre zavođenja kod većine životinjskih vrsta, igre mirisa, cvetnica, dečjih igara, plesa i sporta, do igre reči, linija, boja ili nota u umetnosti." (Citat iz priče El Greko, Malja i Matala, Dragićević, 2021.)


Dragićevićevi likovi uče nas da prodremo u samospoznaju i dokučimo najtananije delove mikrokosmosa unutar makrokosmosa, sve sa ciljem da ponovo nađemo put do suštine postojanja. Ideja da kroz igru, ma koliko banalno to nekome zvučalo, čovek ima mogućnost da povrati sveprisutnu i sveprožimajuća silu života, provlači se kroz čitavo delo, kroz svaku priču.


Čovek kao jedinka koja treperi u moru tehnologije i modernog sveta izgubio je dodir sa duhovnim jastvom. Nekolicina koja neguje taj aspekt u stanju je da na potpuno jedinstven i sofisticiran način proživi iskustva i protumači "znakove pored puta". Za kolektivno nesvesne, takav način bivstvovanja deluje isuviše apstraktno i pomalo luckasto.


Reč autora


„Knjiga Čučuk Stana i druge priče nastajala je u poslednjih šest godina, kao posledica želje da čitaocima, a pre svega mojim pacijentima na prihvatljiv način približim znanje I iskustvo koje se prikupilo u tridesetak godina bavljenja različitim terapeutskim metodama.


Priče zbog, svoje „kvantne prirode“ i neograničenih mogućnosti pripovedanja i u vremenu i u prostoru učinile su mi se idealnom formom za prenošenje ponekad i neprijatnih saznanja i istina. Tako je u ovih devet priča (knjiga počinje pričom o rođenju a završava pričom o vaskrsenju) stao jedan ljudski vek, i samim tim se kao glavni junak cele knjige pojavilo vreme, ono nedokućivo vreme koje se ne meri časovnicima, čija je priroda fino tkanje od energija i informacija i naravno, čovek tražitelj bez koga ni vreme ne bi imalo smisla."

O autoru


Foto: Bojan Bončić


Rođenođen je 23. aprila 1960, u Sisku u Hrvatskoj. Bavi se slikarstvom od 1972. godine.

Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1985. U toku studija i kasnije u tri navrata je bio urednik likovnog programa SKC-a Niš.

U periodu 1991- 1995. bio je vlasnik i glavni urednik izdavačkog preduzeća Dom iz Niša. U tom periodu objavljuje haiku poeziju u „Haiku Novinama“ i antologiji haiku poezije „Grana koja maše“

Imao je nekoliko samostalnih izložbi, a više desetina grupnih. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Nagrađen je trećom nagradom za dizajn knjige na sajmu knjiga u Beogradu 1993.

Od 2007. bavi se akupunkturom, kvantnom medicinom i drugim alternativnim granama medicine u ordinaciji „Makroskop“.


Prvu knjigu proze “Čučuk Stana i druge priče“ objavio je januara 2021. godine.

Recent Posts

See All